Navigare rapidă


Noutăți

Programari Ambulatoriu:

Adulti: 0364-131238 si/sau 0364-131177
Copii: 0364-131140 (pana la ora 15:00)

Locație

Locatie
Locatie 2

Ambulatoriul Integrat Spitalul Clinic de Boli Infectioase
str. Motilor 19 Cluj-Napoca

Contactează-ne

Scarlatina

Scarlatina este o boala contagioasa frecventa, intalnita mai ales la copiii de gradinita si scoala. Este produsa de streptococul hemolitic de grup A (care secreta o toxina eritrogena responsabila pentru aparitia eruptiei) si care se gaseste in nasul si gatul copiilor bolnavi de scarlatina si la purtatorii sanatosi de streptococ. Apare mai frecvent la copiii de 3-9 ani, in lunile de toamnă-iarnă, fiind rara la adulti.

Transmiterea infectiei se face pe  cale aerogena, de la individul infectat, prin intermediul picaturilor de saliva emise de acesta. La adulti, incidenta scarlatinei scade datorita dezvoltarii imunitatii fata de majoritatea serotipurilor de streptococ.

Semne si simptome:

  • Incubatia (perioada cuprinsa intre contactul cu bacteria si aparitia primelor simptome ale bolii) dureaza 2-5 zile. Boala debuteaza brusc cu febra, alterarea starii generale, varsaturi si odinafagie (dureri de gat la inghitit). La sugari si copii mici febra se poate insoti de agitatie si chiar convulsii.
  • Enantemul sau angina scarlatinoasa se caracterizeaza prin: fundul gatului este rosu "ca focul", amigdalele se maresc, se rosesc si uneori se acopera de depozite albe de puroi, ca niste puncte albe; valul moale si omusorul sunt rosii, tumefiate. Limba este incarcata cu depozite albe, cu marginile si varful rosu. Ganglionii din regiunea gatului sunt mariti si durerosi la pipait. Fata are un aspect caracteristic cu paloare in jurul gurii si roseata obrajilor.
  • Perioada de stare (eruptiva) incepe cu eruptia sau exantemul scarlatinos care apare in mod obisnuit la 24-36 de ore de la inceputul bolii, mai intai in zonele cu piele mai subtire (plicile cotului, regiunea inghinala, partile laterale ale gatului si trunchiului, axile). Ea ramane mai accentuata in zonele unde a aparut mai intai, la pipait este aspra, ca pielea de gaina.

Diagnostic: diagnosticul este suspicionat cand apare eruptia cutanata caracteristica, de tip maculo-papulos, in prezenta febrei si anginei si este confirmat pe baza prezentei streptococului B-hemolitic in exudatul faringian sau a cresterii titrului ASLO la 2 saptamani de la debutul bolii.

Diagnostic diferential: se face cu urticaria, alte boli de origine virala si eruptia scarlatiniforma de origine medicamentoasa.

Complicatii: Scarlatina poate cauza complicatii grave daca nu se trateaza. Infectia gatului se poate raspandi in alte zone, inclusiv in urechi, amigdale sau sinusuri. Amigdalele infectate se transforma intr-o infecte mai grava numita abces periamigdalian care necesita drenaj. Tardiv (la 15-21 zile de la debut) pot sa apara complicatiile imunologice: reumatism articular acut si cardita, glomerulonefrita, coree.

Tratament: toti bolnavii de scarlatina trebuiesc izolati si tratati timp de 7-10 zile. Regimul alimentar este hidro-lacto-zaharat in perioada febrila. Tratamentul etiologic consta in antibioticoterapia cu Penicilina - antibioticul de electie, administrata in functie de greutatea corporala a copilului, inlocuit de macrolide (eritromicina, claritromicina) la persoanele alergice la penicilina. Durata tratamentului este de 7–10 zile. La acesta se asociaza tratament simptomatic: antitermice (paracetamol), antiinflamatoare (ibuprofen) si vitamina C. Pentru profilaxie, la iesirea din spital se recomanda penicilina de depozit, moldamin, in funtie de greutatea copilului, 1 doza/saptamana, timp de 4 saptamani. Acesta nu se administreza copiilor cu varsta sub 3 ani !!!