Navigare rapidă


Programari Ambulatoriu:

Adulti: 0364-131238 si/sau 0364-131177
Copii: 0364-131140 (pana la ora 15:00)

Locație

Locatie
Locatie 2

Ambulatoriul Integrat Spitalul Clinic de Boli Infectioase
str. Motilor 19 Cluj-Napoca

Contactează-ne

Istoric

Prima unitate sanitara destinata internarii si tratarii bolnavilor cu diverse boli contagioase s-a constituit in Cluj in anul 1892 in conditii deosebite.
In 1888, Europa a fost bantuita de o epidemie de holera, care a cuprins si Clujul prin 1890.
In fata acestei situatii grave, Ministerul de Interne si Directia Sanitara a Muncii din acele vremuri au dispus construirea de urgenta a unui spital destinat izolarii si tratarii cazurilor de holera la periferia Clujului.
Spitalul se compunea din doua baraci construite din barne de lemn si avea 115 paturi, deservea Clujul si o mare parte a Transilvaniei si se numea “Spitalul de Holera”.
Dupa stingerea epidemiei de holera, spitalul a ramas in continuare cu profil de boli infectioase, izolandu-se si tratandu-se aici: variola, tifosul exantematic, febra tifoida, difteria, scarlatina, rujeola, dizenteria etc.
A doua unitate medicala, avand ca scop izolarea si tratamentul bolilor infectioase, a fost “Sectia de boli infectioase” din cadrul Clinicii Medicale, construita o data cu clinicile vechi din Cluj, intre 1906-1912, pe strada Victor Babes de astazi, si care consta tot dintr-o baraca cu 40 de paturi. Aceasta sectie era destinata izolarii unor boli infectioase aparute in clinicile din Cluj.
Aceasta sectie a a servit, incepand cu anul 1919, o data cu infiintarea Facultatii de Medicina, si ca baza de invatamant pentru bolile infectioase pana in anul 1952. Din 1927 sectia a fost condusa de prof. dr. Ioan Gavrila, pe atunci asistent. In 1939, odata cu infiintarea Conferintei de Boli Infectioase la Cluj, sectia este transformata in Clinica de Boli Infectioase, condusa de conferentiar dr. Ioan Gavrila.
In 1952, datorita luptei tenace pe care a dus-o prof. dr. Ioan Gavrila, aceasta sectie a fost mutata in alt local, compus din doua cladiri cu 120 de paturi, ameliorandu-se mult conditiile de spitalizare. In acelasi an s-a atasat Clinicii de Boli Infectioase si “Spitalul Epidemic” cu 115 paturi, luand fiinta Spitalul Clinic de Boli Infectioase, cu 235 de paturi, denumire pe care o are si in prezent.
Actualul Spital Clinic de Boli Infectioase din Cluj este rezultatul unei straduinte de trei decenii a prof. dr. Ioan Gavrila si a colectivului sau, care a stat unit in jurul maestrului, facand tot ceea ce a depins de el pentru a ajunge unde suntem astazi.
Constructia s-a realizat in anii: 1968-1970 si a fost data in folosinta pe 1 Noiembrie 1970.

Preluat din articolul aparut in “Revista Romana de Boli Infectioase – vol. IV, Nr.4, an 2001” si semnat de Vasile Gorgan, Dumitru Carstina.