Navigare rapidă


Noutăţi

Programari Ambulatoriu:

Adulti: 0364-131238 si/sau 0364-131177
Copii: 0364-131140 (pana la ora 15:00)

Locaţie

Locatie

Spitalul Clinic de Boli Infectioase
str. Iuliu Moldovan nr. 23 Cluj-Napoca

Contactează-ne

Locatie 2

Ambulatoriul Integrat Spitalul Clinic de Boli Infectioase
str. Motilor 19 Cluj-Napoca

Contactează-ne

Boala Lyme - o boala a sezonului cald

< Noua gripa AH1N1
23.05.2012
Infectioase Cluj

Boala Lyme - o boala a sezonului cald
Boala Lyme
sau Borrelioza Lyme este un nou venit in lista bolilor infectioase, fiind diagnosticata relativ recent la inceputul anilor ’70 ca artrita la copiii din zona Lyme Connecticut  SUA. De atunci s-au acumulat multe informatii privind etiologia, modul de transmitere, tabloul clinic, diagnosticul si tratamentul bolii.
In zona noastra geografica boala Lyme este determinata de cel putin cinci specii de bacterii apartinand genului Borrelia: Borrelia Burgdorferi sensu stricto, Borrelia afzelii, Borrelia garinii, Borrelia spilmanii si Borrelia lusitaniae. Infectia este transmisa prin intepatura de capuse din genul Ixodes.
Tabloul clinic al bolii in faza acuta se poate manifesta polimorf: febra, cefalee, depresie, oboseala si aparitia, cel mai frecvent la locul intepaturii, a unui eritem circular (pata rosie) cu tendinta la extindere numit eritem migrator. Netratata boala poate evolua spre stadiul cronic: artrita, cardita, neuroborrelioza.
Diagnosticul bolii implica o etapa de screening cu teste enzimatice tip ELISA si o etapa de confirmare prin metoda Western blot. Cultura pe medii, testele imunohistochimice si polimerizarea in lant sunt metode mai specifice dar rezervate deocamdata cercetarii. Diagnosticul infectiei prin microscopie in camp intunecat nu este standardizat si nici recunoscut pe plan international.
Tratamentul bolii se face cu antibiotice: Doxiciclina, Ceftriaxona, Amoxicilina, Eritromicina, Cefuroxima. Durata tratamentului este controversata. La ora actuala atat ghidurile europene cat si cele americane recomanda tratamentul timp de 21 zile. Duratele lungi de tratament pentru manifestarile cronice ale bolii si sindromul post-lyme nu au fost verificate in studii clinice.
Profilaxia cuprinde masuri nespecifice adresate protejarii de intepatura de capuse si masuri specifice dupa intepatura (vezi siteul).
In ultimii 3 ani la Spitalul Clinic de Boli Infectioase din Cluj se prezinta zilnic in sezonul cald, de la sfarsitul lunii aprilie pana la sfarsitul lunii septembrie, mii de pacienti intepati de capuse. De asemenea direct sau trimisi de medici din alte specialitati se prezinta anual pentru consultatii cu tablou clinic de Boala Lyme acuta sau cronica in jur de 100 pacienti in vederea confirmarii diagnosticului si tratament.
Stimulati de adresabilitatea crescuta am dezvoltat metodele de diagnostic in spital. Confirmarea Bolii Lyme se face prin metoda Western blot. Tratamentul formelor severe acute si cronice se face in spital in timp ce formele usoare se trateaza in ambulator. In spital a fost infiintat centrul de boala Lyme in care activeaza specialisti infectionisti, reumatologi, dermatologi, neurologi.
In spital se desfasoara si activitate de cercetare privind Borrelioza Lyme, studiile fiind in colaborare cu centrul de Boala Lyme din Nijmegen Olanda.
In concluzie, putem spune ca Borrelioza Lyme este o patologie tot mai mult diagnosticata in Romania si cunostintele acumulate in acest domeniu vor duce la o mai buna abordare terapeutica.